De Geldblog - deel 1 van 2


Tienden, geven, mammon en meer

Laten we beginnen met zeggen: geld is een ding. Er is zoveel om te doen. Via geld wordt er macht uitgeoefend in het klein en in het groot. Te weinig geld geeft enorme zorgen. Te veel ervan ook. Daarom eerst een paar starters over geld… om de motor van ons geloof rondom dit thema aan te zetten. Daar gaan we:

Starter 1 – waarschuwing van Jezus 
“Als je dus niet goed omgaat met de oneerlijke Mammon, wie zal jou dan vertrouwen voor de werkelijk belangrijke dingen?”  (Lukas 16 vers 11)

Dit zegt Jezus. Hij noemt geld een aantal keer bij een aparte naam: ‘de onrechtvaardige Mammon’…  Eigenlijk had Hij het niet over geld, want wist je dat Mammon de naam van een geest is?  Geld in zichzelf is neutraal, niet goed of fout. Maar omdat we leven op een gevallen wereld, kan geld makkelijk in het bereik komen van een onrechtvaardige geest, die zijn macht probeert uit te oefenen via geld. Daarom ook niet zo verrassend dat geld zoveel oneerlijke uitdaging geeft.

(Misschien is het nieuw voor je te lezen over een onzichtbare wereld waarin geestelijke machten zijn. Gun jezelf dan de Fundamentencursus die op verschillende locaties gegeven wordt om hierover meer te leren.)

Goed met geld leren omgaan als gelovige en begrijpen dat je hier als mens echt Jezus’ wijsheid voor nodig hebt, is superbelangrijk. Want trots zegt: “Dat weet ik zelf wel”. Maar een gelovige zegt: “ik weet dat ik maar mens ben en ik vertrouw op Zijn wijsheid”.

Starter 2 – welke focus heeft geld in jouw leven?
Als je bij God hoort, hoor je bij het koninkrijk van Jezus. En daar gelden hele mooie principes. Moet je kijken, en let op wat Jezus aan het einde van deze toespraak zegt:

Wees dus nergens bezorgd over. Pieker niet: 'Wat moeten we eten?' Of: 'Wat moeten we drinken?' Of: 'Wat moeten we aantrekken?' 32 De mensen van de andere volken doen dat wél. Maar jullie hemelse Vader weet dat jullie deze dingen nodig hebben. 33 Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in jullie leven. Dan zal Hij jullie al deze dingen geven. (Bijbel, Mattheus 6 vers 31-33)

Wie zorgt er voor ons? Op wie mogen we leunen in ons leven? De onrechtvaardige Mammon (de reden waarom iedereen zich zorgen maakt)? Of Jezus zelf? En Hij laat zelf zien hoe het werkt: Geef Gods koninkrijk en Zijn wil de eerste plaats in je leven. En al die dingen zullen je ‘toegeworpen worden’ (staat in andere vertaling).

Dat is best een verandering van focus. Want wie denkt wel eens: “ik heb meer geld nodig, want dan pas kan ik…”  Wat wij als gelovigen mogen doen, is onze focus van geld af (met die Mammon), maar naar Hem toe keren. Misschien vraagt dit tijd van gebed, maar wat een ontspanning als Hij ook hierin jouw God mag zijn!

Starter 3 – logische flow
In de eerste kerk die plots ontstond (na Petrus vurige preek over hoe Jezus Gods redding bracht) leefden ze op een bijzondere manier samen. Super inspirerend:

De mensen die zijn woorden geloofden (Preek van Petrus) lieten zich dopen. Zo sloten zich op die dag ongeveer 3000 mensen bij de gemeente aan. 42 Ze hielden zich aan wat de apostelen hun leerden. Ze waren één met elkaar, aten met elkaar en baden samen. 43 Iedereen was vol ontzag voor God. En de apostelen deden veel wonderen. 44 De mensen die in Jezus gingen geloven, kwamen bij elkaar. Ook deelden ze alles wat ze hadden met elkaar. 45 Steeds weer waren er mensen die hun vee en spullen verkochten en dan het geld uitdeelden aan de arme mensen. 46 Elke dag waren ze eensgezind in de tempel. Ze aten blij en eensgezind bij elkaar hun maaltijden. 47 Ze prezen God en iedereen had respect voor hen. En de Heer maakte de groep van mensen die gered werden elke dag groter. (Bijbel, Handelingen 2 vanaf vers 41) 

Zie je wat er gebeurt als harten van mensen het evangelie horen? Zich erin vastbijten? Eén van de gevolgen is, dat de onrechtvaardige Mammon geen vrij spel meer heeft. Wow! Ze deelden alles, er waren mensen die zelfs spullen verkochten om geld te kunnen geven. 

Check: Wat is je reactie als je dit leest? “Heel leuk voor hen toen, maar wil je nou m’n geld hebben of zo?” 

Nee. Ontspan. Maar zie je de beweging die ontstaat als mensen horen hoeveel God hen geeft, hoe perfect Zijn redding is voor het hier en nu? Zie je dat gul geven aan elkaar en behoeftigen opeens geen vraag is, maar logisch wordt?

>>> Luister Pastor Joshua over onder ander de mammom (zet ondertiteling aan als je die nodig hebt)


Volgende week De Geldblog - deel 2 van 2 - over tienden, geven, mammon en meer

Vorige
Vorige

De Geldblog - deel 2 van 2

Volgende
Volgende

Warmbloedig