De Geldblog - deel 2 van 2
Geld is een onderwerp waarover je ontzettend veel kunt praten, onderzoeken, discussiëren. En helemaal als je nog niet begrijpt dat er op een ongezonde manier aan getrokken wordt door een geest die Jezus ‘Mammon’ en ‘onrechtvaardig’ noemt. Lees deel 1!
Hieronder lees je over de tiende en over twee andere manieren van geven die we in de Bijbel zien. Veel te kort eigenlijk, daarom zitten er linkjes bij naar gave preken over dit onderwerp - een thema dat alles met ons hart te maken heeft.
De Tienden = Gods beschermingssysteem voor jouw geld
Het onderwerp ‘tienden’ is vaak verkeerd begrepen. Let op: het heeft niks met geven te maken, maar het is Gods manier om jouw geld te beschermen.
De tiende is 10% van je inkomsten, dat je brengt in de kerk waar je thuishoort. De Bijbel noemt deze tiende ook wel ‘de eersteling’, het eerste deel van je inkomsten (die 10%).
Het idee is dit: Je brengt je tiende in je kerk – heel bewust – bij Jezus. Jezus is je Heer en ook de Heer van je kerk. Je tiende bij Hem brengen, laat zien dat je Hem vertrouwt en dat Hij leeft en aanwezig is in je leven. Wanneer je deze geloofsstap zet, kan Jezus AL je geld heiligen zodat het je goed gaat.
Heiligen is een Bijbelwoord voor ‘hemels apart zetten’. Wanneer je bedenkt dat de onrechtvaardige Mammon met je geld wil spelen… wie wil dan niet dat Jezus hierin een rol speelt?
Waarom zit die geloofsstap eraan vast? Waarschijnlijk omdat je alleen zó los kunt zijn van die vervelende neiging om principes van de wereld (en dus een andere geest dan die van Jezus) te vertrouwen.
Tip: Het brengen van je tiende aan je Heer is onwijs gunstig, want er zit enorme zegen op! Echt: duik in dit onderwerp en laat je verbazen.
Tip: Wil je meer hart hebben voor je eigen kerk? De tiende helpt hier enorm bij. Jezus zegt: ‘Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn’ (Mat. 6:21).
Wat doet de kerk
Wat doet de kerk dan vervolgens met al die tienden? De tienden worden gezien als van Jezus voor de kerk. Ze zijn bedoeld om het huis te bouwen. Dus denk aan de medewerkers, de gebouwen, maar ook gewoon de koffie en thee na de samenkomst.
Wist je dat de kerk van al die tienden ook weer een tiende geeft aan de bedienaars die we als gezaghebbend erkennen voor onze kerk? Zoals een kerk in Israël, maar ook aan pastor Joseph Prince.
>>> Luister deze preek over de tienden van pastor Robert Morris
>>> Luister deze preek ‘Leven en Overvloed’ van pastor Paul
>>> Lees dit vertaalde artikel van Pastor Prince over de tiende. (Download)
Geven: liefdadigheid
Zoals je leest in Handelingen, is het een logisch gevolg dat dat ‘geven’ heel normaal wordt wanneer mensen Jezus en Zijn redding ontdekken.
Dit soort geven heet niet ‘de tienden’, maar kun je beschrijven met een oud woord ‘liefdadigheid’ of ‘aalmoezen’. Hiermee help je mensen in je kerkfamilie die dat nodig hebben, maar ook andere mensen die een specifieke nood hebben.
Altijd geldt in Gods Koninkrijk, dat je geeft vanuit je hart. In je hart zit Jezus op de troon en geeft je richting en raad. Ook het geven vanuit liefdadigheid is een harts-zaak. Je vraag kan zijn: “Heer, mag ik in deze situatie helpen?”
Interessant: Dit geven staat los van de tiende en heeft dus ook ander effect dan de tiende. Waar tiende een no-brainer mag zijn (het eerste deel is gewoon voor de Heer), is het geven uit liefdadigheid altijd iets wat je in gesprek doet met je Heer.
Wat doet de kerk? Want alle geldprincipes gelden voor de individu, maar zeker ook voor de kerk.
Jesus Cares is de tak in onze kerk die zich hierop richt. Via Jesus Cares kunnen we voor elkaar zorgen en voor mensen buiten. Soms zelfs met grote acties zoals voor de Oekraïne of Pakistan.
Je kunt altijd geven aan Jesus Cares en dit geld wordt altijd gebruikt voor behoeftige mensen binnen of buiten de kerk.
>>> Luister Christine Caine over ‘compassie’, vanaf 2.00.00
Geven: uitbundig
En dan is er nog het ‘grote geven’. Net zoals bij liefdadigheid is dit iets wat je doet in gesprek met je Heer.
In de Bijbel zie je dat zakenmannen bijvoorbeeld de versnellers zijn als het gaat over de verspreiding van het evangelie, maar ook bij de bouw van het huis van de Heer. Ze heten dan ook wel: de koopmannen van de Koning. Eigenlijk zijn dit soort mensen op een bijzondere manier bedienaars die de kerk groot maken.
Natuurlijk zijn er ook anderen onder ons die zich geroepen voelen om méér dan een beetje te geven. Geven is iets van het hart, iets van je Heer en jou. Ja, onze God is een gevende God. Liefde kan niet anders dan geven, want ja: wij lijken op Hem.
Wat doet de kerk Wat doet de kerk rondom extravagant geven? Want alle geldprincipes gelden voor de individu, maar zeker ook voor de kerk. Wanneer de Heer ons daartoe aanspoort, doen we dat. Onlangs nog, vlak voor we ons gebouw in Rotterdam mochten kopen, droeg Redemption Church bij aan een gebouw van een andere kerk die veel voor ons heeft betekend.
We dromen ervan om de koopmannen van de Koning de ruimte te geven in ons midden. Wanneer we met onze gebouwen van betekenis kunnen zijn voor de mensen in onze omgeving, vragen we de Heer om grote giften en laten dit ook aan de gemeente weten.
We onderzoeken op dit moment hoe we de ondernemers die weten dat ze koopmannen van de Koning zijn, bij elkaar roepen. Gaat dit over jou en ben je geïnteresseerd? Mail dan roos@redemptionchurch.nl
>>> Ben je ondernemer en zin om meer te horen? Luister dit dan: Kingdom Builders
>>> Lees boek Gezegend Leven, van pastor Robert Morris.
Bestel ‘m hier